Pensii private obligatorii
  • Ce inseamna pensia privata obligatorie ING?

Trebuie sa stii ca pentru tine, ca angajator, pensiile private obligatorii (Pilonul II) nu aduc nici o obligatie in plus. Va trebui ca tu sa platesti procentul de 10,5% care reprezinta contributiile pentru asigurari sociale de stat (CAS) la fel ca si pana acum, urmand ca virarea catre fondurile private alese de angajatii tai sa se faca de catre autoritati, in functie de optiunea fiecarui angajat.

 

Pentru ca fiecare salariat a ales sau va trebui aleaga la un moment dat o pensie privata obligatorie, tu, in calitate de angajator, ii poti ajuta pe cei care nu au optat inca, explicandu-le in momentul angajarii care sunt optiunile lor si care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga pentru a adera la sistemul de pensii private:

 

• Aderarea este obligatorie pentru cei care au pana in 35 de ani si se afla la primul loc de munca

• Aderarea este optionala pentru cei cu varste intre 35 de ani si 45 de ani care nu au aderat pana acum la un fond de pensii

 

Le mai poti aminti angajatilor tai ca, in cazul in care nu-si exprima adeziunea la un fond de pensii obligatorii in primele 4 luni de la angajare, vor fi distribuiti aleatoriu catre unul dintre fondurile de pe piata.

 

Angajatii tai trebuie sa mai stie ca nu pot participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. Aderarea la un fond de pensii sau transferarea de la un fond la altul constituie optiunea lor individuala si se face prin completarea actului unic de aderare. Daca vrei sa le dai o mana de ajutor, spune-le sa se documenteze inainte de a alege un fond sau altul.

 

Mai multe informatii despre pensiile private obligatorii aici.

Pentru tine si familia ta
Pentru compania ta
Informatii utile

Verifica-ti contul

Asigurari de viataPensii private

Evolutia zilnica a fondurilor tale

Pensii obligatoriiPensii facultative Asigurari de viata - Programe de investitii unit linked
Unde ne gasesti

Oriunde ai fi, suntem aproape de tine. Cauta pe harta cel mai apropiat sediu ING

Cauta locatieCauta consultantTelefoane/ adrese de email